  
	A fogfájás rendszerint a fogakat érintő savasodás illetve a fogágy vagy az íny gyulladásának a jele. A fogfájástól fájhat a fejünk, fülünk és bedagadhat az arcunk. A fogfájáson csak a fogorvos tud segíteni, de a fogromlást természetes gyógymódokkal  megelőzhetjük. 
	A fogromlásának megelőzésére már kis gyermekkorban is gondot kell fordítani, ezért  már 2 éves kortól kezdve ésszerű rászoktatni a gyereket  a fogmosásra. A fogmosásnál is lényegesebb hogy rágásra kényszerítsük. A kenyérhéj, alma, általában a nyers gyümölcsök jó szolgálatot tehetnek a gyermek fogazatának megőrzésére. Az étkezési szünetekben ne adjunk cukrot, csokoládét, süteményt, mert ezek a szájban olyan baktériumflóra tenyésztését segítik elő, amely fogszuvasodást okoz. A fogszuvasodás kialakulásáért a lepedék, az ételmaradékból, nyálból és baktériumokból álló a fogakon felgyülemlő ragadós réteg a felelős. A lepedékben élő baktériumok az ételmaradékban lévő cukrot és keményítőt bontják le, miközben savat termelnek, amely a fog védőrétegét a zománcot támadja meg, és fogszuvasodást, fogínybetegséget okoz. A  fertőzést okozó baktériumok és azok méreganyagai a vérárammal eljutnak a test különböző pontjaira ahol fájdalmat okoznak. A fájdalom jelentkezhet ízületnél, petefészeknél, okozhat fejfájást, ekcémás kiütést és allergiás tüneteket. 
	A fogszuvasodás veszélyét növeli, a cukros italok, gyümölcslevek, alkohol, aszalt gyümölcsök fogyasztása, de sok gyógyszer is tartalmaz a fogzománcot károsító összetevőt. 
	A fogfájás megelőzése. 
	A helyes étrend segít a fogszuvasodás megelőzésében. Fluortartalma révén ellenállóvá teszi a fogakat a savakkal szemben, és egyéb olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a fogak és fogíny egészségéhez. Ilyen a fluoridos ásványvizek, gabonapelyhek. 
	A savak károsító hatását csökkenteni lehet ha minden étkezés után fogat mosunk, vagy az étkezést követően természetes savkötő ételeket, olajos magvakat, sajtot eszünk. 
	A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök tisztító hatásúak, mivel fokozzák a nyálelválasztást, amely természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen. 
	Igyon olyan teát, amelyben nagy mennyiségben található fluor, ami segít megakadályozni  a fogszuvasodást. A tea csersavtartalma  szintén segít a baktériumok elleni harcban. 
	Hatékonyan csökkenti a fogfájást a macskagyökérből és vadsalátából készült tea. 
	Fogfájás kezelés 
	Az erős fogfájás enyhítésére félóránként alkalmazzon meleg borogatást, majd ezt követően öblögessen meleg sós vízzel. 
	Egy vattacsomót mártson be kasvirág-tinktúrába és ecsetelje be vele a fájó fogát. 
	Fogfájás esetén mielőbb keresse fel fogorvosát. 
 |