Laktózérzékenyek figyelmébe
Itt a nyár a várva várt fagyi szezon ideje, de nem mindenkinek okoz örömöt ez a tejes finomság.
A lakosság több mint felének nélkülözni kell, mivel elfogyasztásuk után felléphet kellemetlen puffadás, hasgörcs, hasfájás. Ezek a jelek a laktóz (tejcukor) érzékenységben szenvedőknél jelentkeznek.
A betegséget a laktáz enzim hiánya okozza. A laktáz alakítja át a vékonybélben a tejcukrot, glükózzá (vércukorrá) ami a sejtek legfőbb energia forrása. Az enzim hiányának következtében,a szervezet nem tudja hasznosítani a tejcukrot s kialakul a laktóz érzékenység.
Szervezetünk csecsemőkorban még képes a tejcukrot megemészteni, de a laktáz enzim működése csökkenhet vagy felnőtt korra meg is szűnhet. Jelei lehetnek: szélgörcs,hasfájás,hányás.
Számukra nem csak a tej, hanem más tejszármazékot tartalmazó étel fogyasztása is kellemetlen tüneteket okozhat. Laktózt olyan feldolgozott élelmiszerek is tartalmaznak, amelyek elkészítéséhez tej szükséges (pl. kelt tészta)
Mit ehetnek a betegek? A tejet helyettesíteni lehet növényi italokkal, zab, szója, kókusz,mandula, de már kapható laktóz mentes tej is. Számos laktózmentes termék kapható, de nem kell mindent kiiktatni, ami laktózt tartalmaz. Megvonás helyett érdemesebb étkezés előtt a laktáz enzimet pótolni, rágótablettával (Lactase rágótabletta). Egy tabletta enzimaktivitása kb.200 ml tej elfogyasztásához elegendő.
A tej fogyasztásával biztosítjuk szervezetünknek a kalcium szükségletet. A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. Biztosítja a csontok szilárdságát, izmok összehúzódását és jelentős szerepe van a véralvadás gátlásnál is.
A kalcium hiánya általában tünetmentes, súlyos esetben a körmök növekedésének zavarával, hajhullással csonttömeg vesztéssel, csontritkulással,izomgörccsel, járhat. és fokozódhat az idegek ingerelhetősége. A laktóz érzékenyek csak keveset vagy egyáltalán nem fogyaszthatnak, számukra még fontosabb a kalcium beszerzése más forrásból.
Gazdag kalciumforrás: hüvelyesek, olajos magvak, hal, mák, szezámmag,dió, mandula, zöldségek (brokkoli, káposzta, cékla).
Laktózérzékenyek étrendjét a vegyes táplálkozás alapján kell összeállítani, figyelembe véve a tejcukor szükséges (egyéni) mértékű elhagyását.
Mit kerüljenek a tej érzékenyek: vaj, margarin, túró, sajtok (pl. fetasajt) fagylaltok,tejszín,joghurt, különféle húskészítmények (felvágottak), pékáruk, gabonapelyhek, sütemények stb.
Sajtoknál az alacsony zsírtartalmú sajtok több laktózt tartalmaznak.
|