A sütőtök a tél kedvenc csemegéje. Nem csak finom, de egészséges is. Jó forrása a béta karotinnak. Kiváló immunerősítő, rákellenes és látásjavító hatású.
A sütőtök világszerte széles körben elterjedt eledel, kitűnő vitamin (A, B1, B2, B6, C-vitamin) ásványi anyag ( kalcium, magnézium, vas) és béta-karotin forrás.
A vitamin tartalma biztosítja a csontok zavartalan növekedését, a fogak egészséges fejlődését.
Kiemelkedően fontos szerepet tölt be a vegetáriánusok étrendjében, akik nem fogyasztanak A vitamint tartalmazó állati eredetű terméket.
B vitaminnak köszönhetően emlékezet és hangulatjavító hatással rendelkezik.
Magas C-vitamin tartalma, fokozza az immunrendszer működését, növeli a fehér vérsejtek számát,amelyek szembe szállnak a kórokozókkal, segít megelőzni az influenzát, meghűléses betegségeket, csökkenti a vérnyomást és vércukor szintet, enyhíti a gyulladást és gyulladásos tűneteket (pl. ízületi gyulladás).
Béta -karotin antioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros, rákkeltő hatásával szemben.
Rosttartalma segít megelőzni a székrekedést. Karbantartja az emésztést hozzájárul a szervezet védekezőképességének növeléséhez, kiváló immunerősítő.
A sütőtök luteinja (amely a növény sárga színét adja), biztosítja az éles látást, csökkenti a szürke hályog kialakulását.
Mivel a sütőtök könnyen emészthető, és ritkán okoz allergiát, csecsemők számára a tej mellett kiegészítő táplálékként ajánlható.
Magját se dobjuk ki, mert kitűnő vas és foszfor, valamint értékes kálium, magnézium és cinkforrás.
Recept
Sütőtökös torta naranccsal és dióval.
20 dkg sütőtök
1 db narancs
4 db tojás
5 evőkanál édesítő (Én xilitet használok)
5 evőkanál finomliszt
1 csomag sütőpor
10-15 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag csokis puding
6 dkg vaj
A sütőtököt megsütöm, amikor kihűlt leturmixolom a naranccsal (héjastól) együtt. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és sütőport, vaníliás cukrot, majd a narancsos tököt és darált diót. A darált dióból egy kicsit félre teszünk. A tojásfehérjét felverjük, és összeforgatjuk a tökös masszával. Sütőpapírral bélelt formára tesszük, ekkor a tetejére szórjuk a maradék diót és megsütjük.
Amíg sül, elkészítjük a csokis bevonót. A pudingport a leírtak szerint elkészítem, mikor a tej forr, akkor adom hozzá a vajat és így főzzük sűrűre a krémet, amivel a kihűlt tortánkat díszítjük.
|