Ezért szeresd a pisztáciát
A zöldaranynak nevezett pisztácia, Nyugat Ázsiából származó szömörcefélék családjába tartozó lombhullató fa, melynek az olajokban gazdag magját fogyasztjuk. Míg a fáraók idején királyi eledelnek tartották, mi esetleg összejöveteleken, borozás közben fogyasztjuk, de nem igazán ismerjük jótékony hatását.
Pisztácia jótékony hatásai
Vizsgálatok szerint, az omega 3 és omega 6 zsírsav tartalmának köszönhetően csökkenthetjük koleszterin szintünket. Ha túl sok az LDL koleszterin (rossz koleszterin) a szervezet nem tudja feldolgozni, az érfalakon lerakódik, ezzel az erek veszítenek rugalmasságukból, megnő az érelmeszesedés, szívinfarktus és agyvérzés kockázata. Ezen hatások révén a pisztáciát érrendszer karbantartó, szívvédő élelmiszerként is számon tarthatjuk.
A pisztácia a szervezet számára szükséges ásványokat, kalciumot, vasat, magnéziumot valamint vitaminokat (A, B, E) tartalmaz.
Az A vitamin biztosítja a csontok,fogak egészséges fejlődését, az E vitamin szervezetünk védekező képességét erősíti, jótékony hatással van bőrünkre, megelőzhetjük a vérszegénységet, ideg és izomkárosodást, rákbetegséget. B vitamin csökkenti a stresszt, a stressz okozta magas vérnyomást, fontos szerepet játszik az idegek és az agy egészséges működésében valamint jótékony hatással van a hajra, bőrre.
Sok B6 vitamint tartalmaz, ami szerepet játszik a hemoglobin képződésben, melynek fő feladata, hogy a sejtekhez oxigént szállítson a vérkeringésen keresztül.
A pisztáciában található karotinoidoknak (fotoszintézisnek) köszönhetően segít a látóidegeknek a látássérüléssel megküzdeni, így csökkentve a vakság esélyét.
A pisztáciából sajtolt olaj kiválóan hidratálja a bőrt.
Mire figyeljünk fogyasztáskor?
Sok egészségvédő és egyéb jó tulajdonsága mellett, érdemes figyelembe venni, hogy az energia tartalma nagyon magas, ezért túl sokat nem tanácsos fogyasztani belőle. Napi 10 szemtől még nem hízunk meg, de ennél több nem ajánlatos.
Lehet kapni sós, sószegény vagy sótlan kiszerelésben. Ez utóbbit érdemes választani, hogy ne tegye tönkre a magasabb só fogyasztás a pisztácia által elért érvédő hatást.
|