A datolya nem csak finom, de Kínában már több mint ötezer éve gyógyszerként is használják. Magas C-vitamin tartalma erősíti immunrendszerünket, véd a meghűléses betegségekkel szemben.
A friss datolyában sok C-vitamin van. 10 dkg gyümölcsben a javasolt napi mennyiségnek egy harmad részét fedezi. Ezen kívül rost tartalma is jelentős, ami enyhíti a szorulásos tüneteket, csökkenti a hasmenést, kifejezetten jótékonyan hat a bélflóra egészére.
Fájdalomcsillapító hatása régóta ismert.
Segít az idegrendszer épségének megóvásában, stabilizálja a vérnyomást, segít kiküszöbölni a szív és érrendszeri megbetegedések egy jelentős részét.
Magas vastartalmának köszönhetően csökkenti a vashiányt, és ezzel együtt a vérszegénységre is kedvező hatással van.
B- vitamin (B1-, B2-, B3-, B5) tartalma szabályozza az idegrendszer működését, javítja az erőnlétet, biztosítja a nyugodt alvást,enyhíti a fejfájást.
Ha nyugodtan akarunk aludni, akkor érdemes alvás előtt egy kis datolyát,fogyasztani, mert aminosavjából szerotoninhormon keletkezik, amely csökkenti a stresszt és az idegességet.
A- vitamint is tartalmaz, amely biztosítja a zavartalan növekedést, csontok, fogak egészséges fejlődését.
A datolya frissen és aszalva is egyaránt tápláló, zsír és koleszterin mentes.
A friss datolyában több C-vitamin van, valamint kevesebb kalóriát tartalmaz.
Az aszalt datolyában több kálium,réz, vas, és magnézium van mint a friss gyümölcsben.
A datolya egy tiramin nevű szerves vegyületet tartalmaz, amely néhány tejtermékben és élesztőben is megtalálható, s az arra érzékenyeknél migrént okoz.
|