  
	A padlizsán ( török paradicsom)nagyon  gazdag ásványi sókban, C és A vitaminban. Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.Segít ellenőrzés alatt tartani a diabéteszt, segíti az agy működését. A padlizsán ún. fitotápanyagokat tartalmaz, mely megvédi a sejtmembránokat bárminemű károsodástól, valamint megkönnyíti az üzenetátadást az agy egyik részből a másikba, megőrizve a memória funkciót is. Jótékonyan hat a szívre,megelőzi a szívkoszorúér-betegségek kialakulását. Segít az emésztésben, hozzájárulva a fogyáshoz. Magas víztartalma miatt megfelelő hidratáltsággal látja el a bőrt és a hajra is jótékony hatással van. Összetevőinek köszönhetően nagymértékben leviszi a koleszterinszintet és a vérnyomás stabilizálásában is segít, mindezzel hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez. A padlizsán káliumtartalma hozzásegíti a szervezetet a megfelelő hidratáltsághoz. 
	  
	Padlizsánpástétom 
	Hozzávalók 
	1 nagyobb padlizsán 
	2 gerezd fokhagyma 
	1 fej vöröshagyma 
	kevés margarin (vagy olaj) 
	mustár, só, ízlés szerint 
	2 mokkáskanál rozmaring  
	A megmosott padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát vajon vagy olajon megpároljuk, rátesszük a felkarikázott padlizsánt, kevés vizet öntünk alá és megpároljuk. Mielőtt puha lenne, a fokhagymát is hozzátesszük. Mikor teljesen megpuhult a padlizsán, az egészet turmixgépben vagy főzőkanállal apró péppé törjük. Az ízesítőket hozzákeverjük és hűtőbe tesszük, tálalás előtt  1-2 órára. Aki szereti a 1 db főtt tojást is tehet bele. 
	Energiaértéke: 101 kcal. 
	Nekem pirítóssal ízlik a legjobban. 
	Elkészítéshez kb. 30 perc szükséges. Adható cukorbetegeknek, fogyókúrában, gyomorbetegeknek, érelmeszesedésben, köszvényben, székrekedésben, máj és epebetegeknek. 
 |