  
	A Kollagén és a bőr 
	A kollagén szerepe, hogy a bőr és az alatta lévő szövetek rugalmasak, feszesek legyenek. A nedvességtől duzzadt kollagén biztosítja a bőr kötőszövetének rugalmasságát. 
	25 éves korunk után a szerveztünk egyre kevesebb kollagént termel, majd a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre. 
	 
	A kollagén fogyasztása során a ráncok feltöltődnek és kisimulnak. 
	Segít egyes bőrhibák (pattanás) kezelésében. Regenerálja a hajat és a körmöt. Mell, nyak, dekoltázs feszességét is elősegíti. Hidratálja a kiszáradt kezet, a bőr rugalmasságát itt is segíti. 
	 
	Alvás és kollagén 
	 
	Amikor elalszunk, testünk takarékra kapcsol, miközben beindulnak a regenerációs folyamatok. A test alvás folyamán kezdi keresni, a hozzáférhető kollagéneket és más fontos tápanyagokat, hogy a számára szükséges elemekké alakítsa őket. 
	 
	Milyen szerepe van a kollagén aminosav tartalmának? 
	 
	Az aminosavak a fehérjék építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz, különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavaknak kivételes hidratáló szerepük van, és a hám felépítő elemei. A magas minőségű kollagén készítmények tartalmaznak 15-17 féle aminosavat is. 
	 
	Mennyi kollagénre van szüksége naponta a szervezetnek? 
	 
	25 éves korunk után a szerveztünk egyre kevesebb kollagént termel, majd a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre, ezért a következő mennyiségeket javasolják életkortól függően: 
	 
	18-30 éves korig: 5000 mg, azaz 5 gr kollagén naponta 
	31-50 éves korig: 10000 mg, azaz 10 gr kollagén naponta 
	50 éves kor felett: 15000 mg, azaz 15 gr kollagén naponta 
	 
	Milyen fajta kollagént fogyasszunk naponta? 
	 
	A kollagén lehet marha kollagén, csirke kollagén, sertés kollagén és hal kollagén. 
	 
	A halak változó körülmények között élnek változó hőmérsékleten, változó mélységben és nyomásszinten. A halbőrből nyert kollagén kivételes kémiai és fizikai ellenálló képesség jellemzi. 
	 
	A hal kollagén molekula tömege kisebb, ami azt jelenti, hogy könnyebben felszívódik a testben, mint a marha, csirke vagy sertés kollagén. 
	A hal kollagén már 10 Celsius fok felett teljesen feloldódik vízben, míg a marha, csirke és sertés kollagén kb. 35 Celsius fok körül. 
	Minél finomabb porrá van őrölve a hal kollagén, annál hatékonyabb a felszívódása. 
	  
	         
		 
	        
	        |