A Kollagén és a bőr
A kollagén szerepe, hogy a bőr és az alatta lévő szövetek rugalmasak, feszesek legyenek. A nedvességtől duzzadt kollagén biztosítja a bőr kötőszövetének rugalmasságát.
25 éves korunk után a szerveztünk egyre kevesebb kollagént termel, majd a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre.
A kollagén fogyasztása során a ráncok feltöltődnek és kisimulnak.
Segít egyes bőrhibák (pattanás) kezelésében. Regenerálja a hajat és a körmöt. Mell, nyak, dekoltázs feszességét is elősegíti. Hidratálja a kiszáradt kezet, a bőr rugalmasságát itt is segíti.
Alvás és kollagén
Amikor elalszunk, testünk takarékra kapcsol, miközben beindulnak a regenerációs folyamatok. A test alvás folyamán kezdi keresni, a hozzáférhető kollagéneket és más fontos tápanyagokat, hogy a számára szükséges elemekké alakítsa őket.
Milyen szerepe van a kollagén aminosav tartalmának?
Az aminosavak a fehérjék építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz, különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavaknak kivételes hidratáló szerepük van, és a hám felépítő elemei. A magas minőségű kollagén készítmények tartalmaznak 15-17 féle aminosavat is.
Mennyi kollagénre van szüksége naponta a szervezetnek?
25 éves korunk után a szerveztünk egyre kevesebb kollagént termel, majd a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre, ezért a következő mennyiségeket javasolják életkortól függően:
18-30 éves korig: 5000 mg, azaz 5 gr kollagén naponta
31-50 éves korig: 10000 mg, azaz 10 gr kollagén naponta
50 éves kor felett: 15000 mg, azaz 15 gr kollagén naponta
Milyen fajta kollagént fogyasszunk naponta?
A kollagén lehet marha kollagén, csirke kollagén, sertés kollagén és hal kollagén.
A halak változó körülmények között élnek változó hőmérsékleten, változó mélységben és nyomásszinten. A halbőrből nyert kollagén kivételes kémiai és fizikai ellenálló képesség jellemzi.
A hal kollagén molekula tömege kisebb, ami azt jelenti, hogy könnyebben felszívódik a testben, mint a marha, csirke vagy sertés kollagén.
A hal kollagén már 10 Celsius fok felett teljesen feloldódik vízben, míg a marha, csirke és sertés kollagén kb. 35 Celsius fok körül.
Minél finomabb porrá van őrölve a hal kollagén, annál hatékonyabb a felszívódása.
|