Sajnos nem mindenki van olyan helyzetben, hogy büntetlenül megehet bármit, amit megkíván. Sokunknak okoz fejfájást, hogy mit ehetünk, amitől nem kapunk kiütést, nem okoz felfúvódást, légzésnehézséget. Az ételallergiások száma hazánkban is egyre nő.
Az ételallergia gyermekkorban alakul ki, ami általában felnőtt korra megszűnik, de vannak akiket egész életükben elkísér a betegség. Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer veszélyesnek ismer fel valamilyen összetevőt, legtöbbször fehérjét és beindítja a védekezési reakciót.
Allergiát okozhat a tej, tojás, hal, liszt, olajos magvak stb.
Az allergiás reakciók általában az étel elfogyasztása után azonnal, vagy néhány órán belül alakulnak ki. Különböző tünetek alakulhatnak ki attól függően, hogy hol szabadul fel a legtöbb hisztamin. Előfordulhat nehézlégzés, puffadás, gyomorfájdalom, bőrviszketés, ekcéma, orr nyálkahártya és légutak duzzanata, száj zsibbadása, hasmenés, hányás.
Leggyakoribb allergiákat okozó ételek
Tejtermékek
Leggyakrabban a tejtermékek fogyasztása okoz gondot.
Tejallergia akkor keletkezik, amikor a szervezet a tejben lévő tejfehérjét allergénként kezeli és kóros tüneteket okoz. Hasmenés, has puffadás, görcsös fájdalom, hasmenés, hányás, ekcéma, bőrviszketés.
A tejallergia kialakulásában örökletes tényezők is fontos szerepet játszanak, főleg ahol mind két szülő tej érzékeny.
Tojás
A tojás allergia a tej mellett a leggyakoribb allergén. Az ebben szenvedő személy a tyúktojás valamelyik összetevőjére érzékeny. Legtöbb esetben a szoptatás ideje alatt jelentkezik, amikor az anyatejen keresztül bekerül a baba szervezetébe az allergén anyag. Tünetként a babánál jelentkezhet bőrallergia, ekcéma, hasi panaszok. Ilyenkor az anyának tojásmentes diétát kell tartani.
A tojásra allergiás betegek általában csirkehúst sem fogyaszthatnak, mert ugyanazok a tünetek jelentkezhetnek: bőrviszketés, száj körüli zsibbadás, hasmenés, légzés nehézség.
Hal
Hazánkban is egyre népszerűbbek a rákok,halak fogyasztása, így az allergiás tünetek is gyakrabban fordulnak elő, amit a halhúsban lévő fehérje okoz, általában a fogyasztást követő 30 percen belül.
A halfélék komoly allergiás reakciót váltanak ki: kiütések, ödéma, gyomor bántalmak, émelygés, hányás, hasmenés. Aki ebben az allergiában szenved, ajánlatos kerülnie minden sós vízi halakból készült konzervek, halkészítmények (pl. rákvaj, szósz stb.) fogyasztását.
Glutén
A glutén a gabonák (búza, rozs, árpa, tönkölybúza stb.) magjaiban lévő két fehérje a gliadin és glutenin keveréke, ami súlyosan károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, gyulladást és emésztési panaszokat okoz. A glutén érzékenység nagyon komoly probléma. Növeli a cukorbetegség, az elhízás, a gyomor-bél daganatok, agyi rendellenességek, és pajzsmirigy betegségek kockázatát.
|