Házikenyér.
Egyre többen készítünk otthon kenyeret. Tudjuk mi van benne, nem tartalmaz adalékanyagot, olcsóbb és egészségesebb mint amit a közértben vásárolhatunk. Több féle alapanyaggal készíthetjük a kenyeret és különböző magvakkal gazdagíthatjuk.
Egyszerű, gyors recept.
Hozzávalók.
50 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
2 dl víz
2 evőkanál olívaolaj
fél teáskanál cukor ( vagy édesítő)
1 teáskanál só
A lisztet tálba szitáljuk. A vizet felmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk míg megkel és a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, sót jól összegyúrjuk, dagasztjuk annyi langyos vízzel, hogy lágy tésztát kapjunk, majd letakarjuk (tiszta konyharuhával) és 30 percig pihentetjük. Közben egy jénai tálat aminek teteje is van, meleg sütőben előmelegítünk. A sütőt teljesen minimális hőfokra állítjuk s megvárjuk, míg langyos lesz. A jénai tálat liszttel beszórjuk, a tészta tetejét bekenjük vízzel, belehelyezzük a jénai tálba s lefedve tesszük a langyos sütőbe (kéz meleg legyen a sütő levegője) és hagyjuk, míg meg nem kel (kb. 60 perc) A sütőt állítsuk 220 fokra tegyünk mellé egy edényben vizet és kb. fél óra alatt süssük barnára.
|