Zserbó
Tésztához:
35 dkg liszt
1 tojás
5 dkg xilit vagy nyírfacukor
20 dkg ráma margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 csg. sütőpor
Töltelékhez:
15 dkg darált dió
15 dkg édesítő
20 dkg diétás lekvár
Bevonathoz:
4 evőkanál kakaó
4 evőkanál édesítő
5 dkg vaj
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, édesítőt, tojást és sütőport. Jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk. Az első lapot megkenjük lekvárral, majd megszórjuk édesítővel elkevert dióval. erre a következő lap amire szintén lekvár és dió kerül, végül az utolsó lap. Kicsit (1/2 órát) melegen tartjuk, hagyjuk keleszteni a tésztát, a tészta tetejét kicsit megszurkáljuk, majd sütőben megsütjük, lassú tűznél, míg a teteje egyenletes piros lesz. A megsült tésztát ha kihűlt, bevonjuk a csoki mázzal. Ehhez a kakaót az édesítővel elkeverjük, feltesszük főzni és sűrűsödésig főzzük. A vajat akkor teszem bele, amikor kezd sűrűsödni. Amikor kész bevonjuk a tésztát.
Jó étvágyat kívánok!
|