Nagyon sok betegségben-elhízás, érelmeszesedés, magasvérnyomás-betegség, a táplálkozással történő gyógyítás a kezelés legfontosabb része. Egyes esetekben pedig mint pl. liszt érzékenység, a diéta az egyetlen kezelési mód. A diéta hatása a betegségek egy részében attól várható, hogy a táplálékok mennyisége, összetétele elkészítése alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, pl. gyomorműtét után, máskor a megváltozott működéshez, mint pl. az inzulin hiányos cukorbaj esetén.
A mennyiségben és/vagy minőségben illetve elkészítésben a hagyományostól eltérő a gyógyítás érdekében megváltoztatott táplálkozás a diéta.
A diéta a hagyományos táplálkozás valamilyen változata arra utal, hogy a diétás táplálékok elkészítése inkább megfelelő ismereteket igényel, mint különleges, bonyolult eljárásokat és, hogy nem kell feltétlenül lemondani minden kedvelt táplálékról, általában csak másképpen kell válogatni a hagyományos táplálkozás nyersanyagait és másformán elkészíteni belőlük az ételt.
Általános tanács a diéta összeállításához:
Vannak olyan diéták amelyek tervezésekor ki kell számítani egyes tápanyagok mennyiségét mérni kell a felhasználható anyagokat, sőt az elkészült táplálékok vagy egyes összetevőik tömegét tálaláskor is, pl. idült veseelégtelenségben a fehérje tartalmú, cukorbajban a szénhidráttartalmú alkotóelemeket kell megmérni.
Cukor betegek diétájának megtervezésénél figyelembe kell venni a beteg korát, állapotát (túlsúly estén kevesebb kalória bevitel). Normál súly esetén napi energia bevitel 15% fehérjéből, 30 % zsírokból és 55 % szénhidrát. Ez természetesen függ. Vannak esetek amikor a szénhidráttartalmat kell csökkenteni és növelni a fehérjét, de ez fordítva is lehet. Attól függ, hogy a beteg szervezete mennyire gyorsan tudja feldolgozni a szénhidrátokat.
Hogy mennyi szénhidrátot fogyaszthat, az orvos állapítja meg.
Általános tanács a diéta összeállításához:
A diétás táplálékok összeállítása megfelelő ismereteket igényel, nem bonyolult eljárásokat és nem kell feltétlenül lemondani minden kedvelt táplálékról, csak más alapanyagokból kell válogatni és másként kell elkészíteni.
Amennyiben nem tudja milyen diétára van szüksége, mit szabad enni és mit nem, írjon és segítek összeállítani állapotának és betegségének megfelelő diétát és étrendet. Szükséges kalória bevitel megadásával.
Ingyenes szaktanácsadás.
|