Burgonyás kenyér
1 kg kenyérliszt
50 g élesztő
2 db burgonya
1 evőkanál só
1 csapott evőkanál lenmag,100 ml víz
1 kiskanál olívaolaj
3-4 db babérlevél
A lisztet összekeverjük az élesztővel, és 5 dl langyos vízzel. Műanyag tálban fóliával letakarva hagyjuk kelni 3 órát. Eközben a burgonyát megpucoljuk, felvágjuk és babérlevéllel, kevés sóval, vízben megfőzzük, majd összetörjük és egy deci főző lével leöntjük és hagyjuk kihűlni. A kovászhoz adjuk, jól összedolgozzuk. Ha kész, lekenjük olajjal és letakarva még másfél órát pihentetjük. Kézzel átgyúrjuk és olajjal kikent sütőformában hagyjuk kelni még fél órát. A sütő aljába tegyünk egy tepsi vizet és melegítsük be 220 fokra. 25 percig süssük így majd vegyük le 150fokra és kb. 40 percig süssük készre.
Fontos! Tésztánk akkor lesz könnyű és levegősebb, ha a lisztet előbb átszitáljuk. Ezt a módszert nem csak kenyérnél hanem minden süteménynél érdemes alkalmazni.
|