  
	10 + 1 ok amiért a céklát szeretni érdemes. A cékla gyönyörű, élénk színe árulkodik arról, hogy rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem lapul ebben a „föld ízű” növényben. Télen egy kicsit nehezebb természetes módon pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat, ám nem lehetetlen. A cékla nagyszerű módszer erre! Íme 10 ok, hogy miért kezdd el fogyasztani már ma! 
	1. A cékla hozzájárul az erős testhez 
	Az erőset most nyugodtan értsd szó szerint. A cékla kálium tartalmának köszönhetően egyértelműen segíti az izmok regenerálódását és fejlődését, kalcium tartalma pedig hozzájárul a csontok egészségéhez. 
	2. A céklában lévő vasat a szervezet jól hasznosítja 
	A céklában a vas és a C-vitamin együttesen megtalálható, így segíthet a vashiányos állapotokban. Ha vérszegény vagy biztosan nem veszi zokon a szervezeted, ha néha napján megiszol egy kis céklalevet és így járulsz hozzá az egészséges életmódhoz. 
	3. Antioxidánsokban gazdag 
	A szabad gyökök elleni harcban az egyik stabil őszi-téli barátod lehet a cékla, hiszen A-, B- és C vitaminokat is tartalmaz, amelyek köztudottan jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezenkívűl betacyanin vegyület is található benne, amelynek nemcsak a színét, de egészségmegőrző hatását is köszönheti. 
	4. Májtisztító 
	A céklalé rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz a máj egészségéhez, ezzel ellensúlyozhatod, ha esetleg néha-néha felöntesz a garatra, valamint segíthetsz a májnak a zsírbontásban is. 
	5. Reflux esetén is 
	Rost és glutamin tartalmának köszönhetően az egész bélrendszerre jótékony hatással lehet. A cékla csökkentheti a gyomorsavat, és elősegítheti a bélműködést. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően meggátolhatja azt, hogy a gyomorban felhalmozódjanak a toxikus anyagok. 
	6. Egyes kutatások szerint növeli a fehér vérsejtek számát 
	A fehér vérsejtek kulcsfontosságúak a betegségek megelőzésében, mivel ők a felelősek a sérült sejtek és az idegen anyagok felkutatásáért és semlegesítéséért. A cékla segíthet a megőrzésükben, sőt növelheti a számukat, így vértezve fel immunrendszerünket a betolakodók ellen. 
	7. Folsav tartalma nemcsak kismamáknak tesz jót 
	A céklának magas a folsav tartalma is. Ez a nélkülözhetetlen vegyület szerepet játszik a szervezet minden olyan folyamatában, ami sejtosztódással jár. Azaz a megtermékenyítéstől kezdve a sebgyógyuláson keresztül egészen az izomépítésig fontos lehet. 
	8. Szíverősítő 
	A céklalé egyes kutatások szerint szabályozhatja a magas vérnyomást, így segíthet például a stroke, azaz a szívroham elkerülésében. 
	9. A szervezet gyulladásos állapotai ellen 
	A kolin nevű vegyület, amit a cékla is tartalmaz többek között segíthet a krónikus gyulladás csökkentésében. 
	10. Akár a tanulásban is segíthet 
	Néhány kutatás szerint ennek a tápanyagnak (kolin) köszönhetően a cékla akár a memória fejlesztéséhez is hozzájárulhat, valamint a tanulási képességeket is növelheti. Ezenkívül segítheti az alvást és az izomszövet fejlődését is, mivel közvetett módon hozzájárul a sejtek közötti kommunikációhoz. 
	+1. Olcsó vitaminbomba 
	A cékla az egyik legkedvezőbb áron kapható zöldség, amiből természetes úton kerülhetnek a szervezetedbe az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Jó íze van almával és sárgarépával együtt is. 
	Forrás: proaktivdirekt.hu 
	  
 |