A kókuszpálma a világ egyik leghasznosabb növénye. Trópusokon nő, ahol minden részét felhasználják. Hozzánk csak a magja a kókuszdió jut el. Nagyon tápláló és vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rostokban valamint ásványi anyagokban (vas, szelén, kalcium, magnézium stb.)gazdag.
A belőle készült kókusztej laktóz mentes, így azok is bátran fogyaszthatják,akik laktóz érzékenyek.
Kiváló tulajdonságai miatt hazánkban is igen népszerű. Segít fenntartani a vércukor szintet, megőrzi a bőr és a véredények rugalmasságát, erősíti a csontokat,megelőzi a vérszegénységet,ellazítja az izmokat, idegeket, segít a magas vérnyomás leküzdésében s az ideális testsúly megőrzésében.
Kókusz tej házilag
3 bögre kókuszreszelékhez hozzáadok 2 bögre forrásban lévő vizet s együtt forralom néhány percig. Amikor kihűlt, szitán átpasszírozom. Pár napig eláll a hűtőben.
A kókusztejből és a maradék kókuszreszelékből fagyit készítettem.
Fagyi
2 dl tejszínt felvertem, hozzáadtam 5 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot,a kókusztejet s a kókuszreszeléket.
Pár percig főztem mikor kihűlt, mélyhűtőbe tettem és fél óránként átkevertem robotgéppel. Másnapra nagyon finom kémes fagyi lett belőle.
|