A müzliszelet azért kiváló tízórai, mert a zabpehelynek köszönhetően lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaz, így ebédig biztosan kihúzod.
Hozzávalók (ez nagyjából egy 15x25 cm-es tepsihez elegendő mennyiség):
-
kb. 2 dl zabpehely (én az apróbb szeműt választottam)
-
1 marék mogyoró és/vagy dió és/vagy mandula-illetve, amilyen csonthájas van otthon
-
2 db alma
-
kb. 1 dl mazsola
-
néhány szem aszalt gyümölcs
-
1 evőkanál cukor (de el is hagyhatod, vagy helyettesítheted mézzel, nyírfacukorral; vagy több mazsolát raksz bele, cukor helyett)
-
2 evőkanál napraforgómag, vagy szezámmag, esetleg lenmag, vagy tökmag (de ha mindenből van otthon, mehet vegyesen is)
-
fél dl víz (de ha elég lédúsak az almák, elbír vele a turmix víz nélkül is)
-
étolaj, vagy olívaolaj a tepsi kikenéséhez
Így készül:
Az almákat mosd meg, a magházat távolítsd el és kockázd fel, Nem kell megpucolni! Dobáld bele a turmixba, tedd hozzá a magokat, a csonthéjasok, az aszalt gyümölcsök és a mazsola kb. felét. „Turmixold” össze.A maradék dióféléket és az aszaltakat vagdosd kicsi darabokra. (Ha a mandulával, mogyoróval, dióval nem bírsz el, tedd őket egy zacskóba, tegyél rá egy konyharuhát, akár több rétegben is, és sózz rájuk néhányat egy húsklopfolóval. Ha néhány nagyobb darabban marad is, nem baj.) Mindezt az almás péppel és a zabpehellyel keverd össze, simítsd bele egy kiolajozott tepsibe és irány a sütő. 170 fokon kb. 20 perc kell neki, hogy elkészüljön.
Az ízesítésnek csak a fantáziád szab határt!
Nálam eddig ezek szerepeltek:
-
mézes: semmi extra, kicsit több mézet tettem bele. Vagy sütéskor a tetejére is csorgathatod.
-
csokis: csokidarabokat kevertem a zabpelyhes alapba. Hiába, lelkiismeret furdalás nélkül nem megy.
-
banános: én már az almával együtt beledobtam egyet a turmixba, és még egyet felszeleteltem, amit a zabpelyhes, pépes, aszalt gyümölcsös anyaghoz kevertem.
-
fügés: nyers (tehát nem aszalt) fügét felkockáztam, és hozzátettem a pépes keverékhez.
|