Diéta összeállításának alapjai:
Mit ehet a beteg.
sovány húsok (pl. csirke, hal),
tojás kivétel ha valakinek magas a koleszterinszintje)
zöldség, gyümölcs félék
gabona
főleg olaj (olívaolaj, kókuszolaj), de lehetőleg grillezzük vagy pároljuk a húsokat sütőzacskó használata.
Tejnél a 1,5%-os tejet részesítsük előnyben.
Kenyér: lehetőleg kerüljük, mert növeli a szénhidrátot, de 1-1 barna vagy rozskenyér megengedett.
Fontos a rendszeres mozgás.
Mit kel kerülni:
Csökkentett só ( nátrium) tartalom
Megfelelő kálium bevitel ( zöldség, cékla csökkenti a vérnyomást, gyümölcs, burgonya)
Alkoholtilalom
Dohányzás abbahagyása ( a nikotin károsítja az ereket)
Stressz hatások kezelése
Elhízás estén testtömeg csökkentés, fogyókúra.
Sótlanság leleplezésére alkalmas fűszerek, ízesítők:
Petrezselyem
zellerlevél
gomba
sárgarépa
zöldpaprika
paradicsom
kapor
narancs
citrom
hagyma
fokhagyma
ecet
cukor
szegfűszeg
gyömbér
szerecsendió
rozmaring
köménymag
babérlevél
vanília
kakukkfű
|