Túrógombóc
50 dkg sovány tehéntúró
2 db tojás
6 evőkanál búzadara
kiskanál só
1 evőkanál édesítő
2 dl tejföl (1,5%-os)
zsemlemorzsa
kanál margarin a zsemlemorzsa pirításához.
Elkészítés:
A túrót villával alaposan szétnyomkodjuk, összekeverjük a tojással, ízlés szerint édesítőszerrel, majd a búzadarát. A tojások fehérjét habbá verjük és a masszához adjuk. A tésztát pihentetjük egy órán át. Addig elkészítjük a morzsát. Egy kisebb lábasban felmelegítjük az olajat és rátesszük a morzsát. Állandó kevergetés mellett megpirítjuk. Fazékba vizet forralunk. A túrós masszából kis golyókat formálunk és a forró vízben kifőzzük, meghempergetjük a zsemlemorzsában. Fahéjjal esetleg tejfölt is tehetünk rá. Ízletes könnyű ebéd.
Adagonként
Energia: 540kcal szénhidrát: 40g
Sütőtökös torta naranccsal és dióval.
gyorsan elkészíthető, igazi gyümölcs bomba.
20 dkg sütőtök
1 db narancs
4 db tojás
5 ek édesítő (Én xilitet használok)
5 evőkanál finomliszt
1 csg sütőpor
10-15 dkg darált dió
1 csg vaníliás cukor
1 csg csokis puding
6 dkg vaj
A sütőtököt megsütöm, amikor kihűlt leturmixolom a naranccsal (héjastól) együtt.
A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és sütőport, vaníliás cukrot, majd a narancsos tököt és darált diót. A darált dióból egy kicsit félre teszünk.
A tojásfehérjét felverjük, és összeforgatjuk a tökös masszával.
Sütőpapírral bélelt formára tesszük, ekkor a tetejére szórjuk a maradék diót és megsütjük.
Amíg sül, elkészítjük a csokis bevonót. A pudingport a leírtak szerint elkészítem, mikor a tej forr, akkor adom hozzá a margarint és így főzzük sűrűre a krémet, amivel a kihűlt tortánkat díszítjük.
|