Akik a borongós téli hónapok idején levertnek érzik magukat, rossz a hangulatuk, de tavasz beköszöntével felélénkülnek, téli depresszióban szenvednek. Ezt az állapotot a fény megvonás hatására az agyban bekövetkező kémiai változások idézik elő.
A téli depressziót 1987-ig nem ismerték el hivatalosan, pedig már 1920 óta a meleg tájakra küldték az orvosok ezeket a lehangolt betegeket. A betegek többsége már 1-2 hetes fényterápia után jobban érzik magukat. Terápia alkalmával természetes napfénynek vagy az átlagos belső téri világításnál 5-20-szor erősebb intenzív fehér fénynek teszik ki a betegeket heteken át, naponta legalább fél óráig. Ez a kezelés hatékonyabb mint azok az antidepresszáns gyógyszerek, amelyeket a téli depresszióra írnak fel az orvosok.
A téli depresszióban szenvedők a sötét téli hónapokban gyakran olthatatlan vágyat éreznek valamilyen finomított szénhidrát iránt aminek elfogyasztása után kis ideig jobban érzik magukat. Svájci kutatók szerint az édességek ugyanazoknak a hangulatváltozást okozó vegyületeknek a termelését idézik elő, mint a napfény. Az ingerületátvivő anyagok aminosavakból (a fehérjék építő kövei) képződnek. Termelődésüket és felszabadulásukat bizonyos élelmiszerek némiképp módosíthatják, vagyis az étrend befolyással lehet a közérzetre és viselkedésre.
Aki téli depresszióban szenved, szénhidrátszükségletét könnyű tésztákkal, hüvelyesekkel, friss zöldséggel, elégítse ki a zsíros, cukros sütemények, édességek helyett. A szénhidrátban gazdag táplálékok növelik az agy szerotoninszintjét, amitől az ember nyugodtnak érzi magát.
A fehérjékben gazdag (hús, tej, tojás) élelmiszerekben található triptofán nevű aminosav a kiindulási anyaga egy andalító hatású, ingerületátvivő anyagnak a szerotoninnak. a szerotoninra szükség van a normális alváshoz és bizonyos depressziók kontrolálásában is szerepe lehet.
A depressziósok gyakran szenvednek vitaminhiányban. Különösen a B- C-vitamin, ásványi sók (réz, vas, magnézium, kálium) hiánya a gyakori.
Kutatások szerint az omega 3 zsírsav hiánya agyműködési zavarokat, depressziót okoz, ezért fontos táplálékkal (tengeri halak, lazac, olívaolaj, dió) és vitaminokkal bejuttatni a szervezetbe.
A depressziósoknak ajánlható élelmiszerek.
Teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, tojás, sovány hús, belsőség, tengeri halak, rákok, mivel vasat, B vitaminokat, káliumot, magnéziumot, szolgáltatnak, valamint a friss gyümölcsök, zöldségek, (pl. spárga, brokkoli, káposzta, narancs, bogyós gyümölcsök, sötétzöld zöldségek) mert sok bennük a C-vitamin, emelik a kalcium, magnézium vas szintjét.
Nem ajánlott a túl sok koffein fogyasztása, mert súlyosbítja a depressziót. A koffein álmatlanságot okoz, ami a depresszió egyik tünete. A betegeknek nem ajánlatos sem teát, sem kávét inniuk lefekvés előtt.
|