Az eper jótékony hatása szervezetünkre.
Az eper a jó idő hírnöke. A legkorábban érő gyümölcs, sokan szeretjük és alig várjuk az első szemeket. Azt mindenki tudja, hogy májusban érik, de vajon azt is tudja mindenki, hogy milyen gyógyító hatással van az emberi szervezetre?
Az eper elődje a szamóca már az ókorban is ismert volt. Amerika, Ázsia és Európa hegyes, dombos vidékein élt. Gyógynövényként terjedt el.
Az ókori rómaiak a lázat, depressziót és torokfájást próbálták gyógyítani vele.
A reneszánsz idején lett igazán népszerű, gyümölcsét ekkor kezdték el fogyasztani.
Népszerűségét kellemes, hűsítő íze mellett alacsony kalóriájának és magas vitamin tartalmának köszönheti. Sok C és E vitamint tartalmaz. Több C vitamin van benne mint a citromban. A C vitamint szervezetünk nem tudja előállítani, hiánya legyöngíti immunrendszerünket, izombántalmak, gyulladások léphetnek fel. Az E vitamin védi a sejteket, jó hatást gyakorol az agyra, szívre (szívkoszorúérre ami a szívizmokat látja el vérrel és megvéd az érelmeszesedéstől).
Alacsony kalória tartalma miatt diétába is jól beilleszthető.
Amerikában rátaláltak az új eperre, amit a természet alkotott, ez a fehér színű, ananászeper.
Az eper gyógyító hatásai:
Ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek, serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat, E vitaminnak köszönhetően csökkenti a szívbetegség kialakulásának veszélyét valamint az agyér meszesedést, C vitamin tartalma jó vértisztító,gyulladáscsökkentő és késlelteti az öregedést.
Az eper levele teaként is fogyasztható, amelynek vízhajtó és tisztító hatása van.
Az eper kis helyen is termeszthető, akár az erkélyünkön, balkonládában.
|