A közkedvelt földieper gyógyhatásai
A tavasz első gyümölcse a földieper, amely nem csak finom, de számtalan jótékony hatással is rendelkezik. Belül gyógyít, kívül szépít, valamint kiváló partner a fogyókúrában is.
Az eper a rózsafélék családjába tartozik, nyilván ennek köszönheti finom illatát.
Az amerikai indiánok az elsők között voltak, akik ismerték, fogyasztották és termesztették is az epret. Természetesen Európában is ismerték, de főként a vadon termő változatát, és gyógynövényként hasznosították. A lázat, a depressziót és a torokfájást is eperrel próbálták gyógyítani. Ma is sokan tisztelik a növényt alacsony kalória- és magas C-, B-, és E-vitamin-, valamint rosttartalma miatt. Több C-vitamint tartalmaz mint a citrusfélék. Nyolc szem eper biztosítja a napi C-vitamin szükségletet.
Az eper gazdag foszforban, káliumban, kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.
Jótékony hatásai:
·Ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek, köszvényes betegeknek, és segíthet az ízületi problémákon is.
·C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő vértisztító.
·Csökkenti az agyér-elmeszedés és szívbetegségek kialakulásának esélyét.
·Kiváló az emésztési panaszok kezelésére.
·Fájdalmak enyhítésére, láz csillapítására.
·Tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén.
·Csökkenti a rák kialakulásának esélyét.
·A benne lévő vegyületeknek fiatalító hatása van.
·Megvéd a nap káros hatásaitól.
·A bőrbe bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől.
·Ajánlott pattanásos bőr és ekcéma kezelésére.
·Kiváló fogfehérítő, ajánlott hetente átdörzsölni a fogat pépesített eperrel.
·Kitűnően oltja a szomjat. A friss, zamatos földieperből finom koktélt készíthetünk. Az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani.
Végül egy epres finomság.
Epres túrótorta
Gyorsan elkészíthető és nagyon finom.
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
Krémhez:
50dkg túró
15 dkg cukor( Én xilitet használtam)
2 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
4 tojássárgája
10 dkg vaj (vagy margarin)
1 csomag zselatin
1 csomag torta zselépor
30 dkg eper
A tésztához való anyagokból kerek piskótát sütünk és a formában hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a zselatint. A túrót elkeverjük a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, tojás sárgáját, vaníliás cukrot, simára keverjük, majd hozzáadjuk a zselatinos tejet. A krémet torta formába tesszük és a hűtőben megdermesztjük. Amikor megszilárdult, rátesszük a tortalapra, a tetejét eperrel díszítjük és bevonjuk a zselatinnal, majd visszatesszük a hűtőbe, legalább 1 órára.
Jó étvágyat kívánok!
|