A kókuszvíz sok ember számára életmentő jelentőségű még ma is, ezért is nevezik úgy, hogy „az élet vize.”
A kókuszvíz tulajdonképpen egy fa nedve, egy tiszta folyadék, ami sokkal inkább hasonlít a vízre, mint a tejre. Ez a folyadék a kókuszdió belsejében található, a közhiedelemmel ellentétben ez nem azonos a kókusztejjel.
Nagyon édes és ízletes, Ázsiában és a csendes-óceáni szigetlakók körében ez a kedvenc ital. A természetes cukor mellé számtalan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ami igen tápláló itallá teszi. Káliumban, kloridokban és magnéziumban gazdag, de tartalmaz némi nátriumot, cukrot és proteint is, és lényegében zsírszegény.
A kókuszvíz egy sor tápanyagot tartalmaz, köztük olyan nyomelemeket is, amelyek egyenesen a tengerből kerültek bele és hiányoznak a legtöbb ételből. A kókuszpálmák ezrével nőnek a trópusokon, és még a legapróbb szigeten is össze-vissza hevernek a lehullott kókuszdiók. Sok kicsi szigeten a kókuszvíz az egyetlen iható víz. Mindezek miatt a kókuszvíz sok ember számára életmentő jelentőségű még ma is, ezért is nevezik úgy, hogy „az élet vize.”
A friss, zöld kókuszdióból kivont kókuszvíz híres arról, hogy serkenti a libidót és növeli a teljesítményt, fiatalon és életerősen tart. Segíti továbbá a vizelet hígulását, így kevésbé valószínű, hogy kövek képződnek, valamint segít a már létező köveket kimosni. A kókuszvíz hasznos még a húgyhólyag fertőzéseinek megelőzésében.
A feltöretlen kókuszdió leve mentes minden baktérium, gomba és más káros anyag okozta fertőzéstől, ezért nyugodtan adható intravénásan anélkül, hogy attól tartanánk, hogy mikroorganizmusokat juttatunk a testbe. A kókuszvíz nem bántja a vörös vértesteket, nem okoz allergiát, a test pedig azonnal befogadja. Kiszáradás elleni használatát biztonságosnak és hasznosnak ítélték, főleg ha a beteg káliumszegénységben szenved.
Valójában a kókuszvíz éppen annyira hatékonynak bizonyult egy beteg páciens túlélési idejének meghosszabbításában, mint a kereskedelmi elektrolit megoldások. A kókuszvizet nagyon ajánlják a szervezet szájon át történő rehidratálásához. Trópusi területeken a kókuszvizet a hasmenéses kiszáradás ellen is használták. A hasmenés egy fő egészségügyi probléma több harmadik világbeli országban is.
Atléták és sportkedvelők egyaránt használják a kókuszvizet, hogy feltöltsék az izzadás következtében elveszített elektrolit mennyiséget. Legalább úgy vagy inkább jobban használ, mint jó néhány sportital.
A kókuszvíz íze a kókuszdió korától függően változik. Az öregebb, érettebb kókuszdió leve, habár jó, nem ér fel a fiatalabbéval. Sajnos, hacsak nem ott él az ember, ahol teremnek a kókuszdiók, nehéz zöldeket találni. Mostanáig a kókuszvíz megszerzésének egyetlen módja az volt, ha feltörtünk egy kókuszdiót.
Forrás: gasztrosokk
Kókusz víz több változatban, ízesítéssel.
http://csaladbarataruhaz.boltaneten.hu/
kinalat/30_bio_es_reform_elelmiszerek/263_dr_antonio_martins_acerolas_kokuszviz/
|