A gabonák egyik fehérje összetevője a glutén, amely sok embernél okoz emésztőrendszeri panaszokat. De számukra is van megoldás, hiszen szerencsére már nagyon sokféle ízletes, gluténmentes lisztet és egyéb termékeket gyártanak.
A gabonákra mindenkinek szüksége van, magas rost, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, ezért a gluténérzékenyeknek sem szabad lemondani róluk, csak tisztában kell lenni, hogy milyen élelmiszereket szabad fogyasztani.
A glutén elsősorban a gabonafélékben lévő fehérje komplex. Egyik összetevője, a gliadin, váltja ki a gluténérzékenységet (cöliákia, lisztérzékenység), aminek következtében károsodnak a vékonybél bolyhai és akár súlyos tápanyag felszívódási zavarok alakulhatnak ki, akár már gyermekkorban is. Jellegzetes tünetei: hasfájás, hasmenés, puffadás, fejlődésben való elmaradás. A betegek sokszor nincsenek tisztában avval, hogy glutén érzékenyek. A különböző antigének jelenléte laborvizsgálattal állapítható meg. Ha megállapítják, hogy az illető gluténérzékeny, akkor ki kell zárni az étkezésből minden olyan élelmiszert, amely glutént tartalmaz, így a gabonákat is. Azért nem szabad megijedni, mert ma már vannak cégek, akik erre a területre specializálódtak, és ízletes gluténmentes liszteket, élelmiszereket gyártanak.
Gluténmentes lisztek
Kukoricaliszt
Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, kis mennyiségben az alapliszthez keverve édesítő hatása van. Frissen édeskés ízű, állottan azonban megkeseredhet.
Szójaliszt
Főzelékeknél, mártásoknál a búzaliszt helyettesítésére használható. Süteményeknél, kenyérnél a búzaliszt 20-30%-át helyettesíthetjük szójaliszttel, így magasabb fehérjetartalmú és hosszabb ideig eltartható pékárut kapunk.
Hajdinaliszt
A hajdina érdes, földes jelleget ad a kenyérnek,de rosttartalma duplája a Graham lisztének.
Telítetlen zsírsavtartalma 77%-al több mint a búzáé. Kenyér és tésztaféleségekhez használható, búza, kukorica vagy árpaliszttel keverve.
Rizsliszt
Barna és fehér rizsből készülhet. Kiváló omlós tésztákhoz és palacsintához, krémlevesekhez. Előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiások és magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.
Kókuszliszt
A kókuszliszt szárított és zsírtalanított kókuszhúsból készül. Ideális kenyerek és péksütemények sütéséhez. Kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint bármely más liszt, viszont rosttartalma magas. Ideális azok számára is, akik alacsony szénhidrát diétát tartanak.
|