Ilyenkor télen a napfény hiánya miatt rosszabb a hangulat, ingerültség, depresszió alakul ki. Ahhoz, hogy jobb kedvünk legyen, csokoládét eszünk, ami fokozza energiáinkat. Egy dologra azonban ügyelni kell, hogy az édesség ne váljon az étrend megszokott részévé.
Télen a szerotonin szint (hírvivő anyag) ami az agyban termelődik, a napfény hiánya miatt alacsonyabb, ezért kedvünk rosszabb. A csokoládé segítségünkre van, mivel hirtelen megemeli a vércukorszintet, ezzel együtt a szerotoninszintet ami az elégedettség érzését kelti. Az édesség nyújtotta kellemes érzés sokakat arra ösztönöz, hogy csokoládéval, cukorkával gyorsan megemelje csökkent energiaszintjét, növelje jó kedvét. A probléma, hogy könnyen az étrend részévé válhat, s mivel nagy a zsírtartalma, a mértéktelen fogyasztása elhízáshoz vezet, ami sok betegség okozója. Napi egy két kockánál többet ne együnk.
Csokoládéról
A csokoládé Dél Amerikában őshonos kakaófa terméséből, kakaóbabból készül. A kakaóbab bonyolult feldolgozási folyamaton megy keresztül, mielőtt csokoládé lesz. Először fermentálják, napon szárítják, majd csomagolják és exportálják. A csokoládégyárban szétválogatják, megtisztítják, pörkölik, hogy minél finomabb legyen. A pörkölt babot megfosztják héjától és megőrlik. Az őrléskor keletkező hő megolvasztja a kakaóbabban levő zsírt, és így keletkezik a zsíros, keserű kakaómassza.
A sárgás zsír azaz a kakaóvaj nagy részének sajtolással történő elválasztásával a kakaómasszát megszilárdítják, majd őrléssel és rostálással kakaóport készítenek.
Csokoládé készítésnél a kakaómasszához cukrot, további zsírt adnak, tejcsokoládé esetén tejet is.
Vásárlásnál ne a sok cukrot tartalmazó kakaómasszával készült változatot, hanem a valódi, étcsokoládét válasszuk, amiben több mint 70 % kakaó van.
Amiért érdemes a csokoládét szeretni
A csokoládé enyhe serkentőket tartalmaz, növeli a szerotonin és endorfin szintjét, amelyeknek közérzet javító hatásuk van. Kedélyjavító hatása miatt a kakaóporból készült termékeket a 19. században gyógyszertárakban árulták.
A csokoládé flavonoidokat (gyógyhatású vegyületcsoport) tartalmaz, amelyeknek rákellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásuk van. Szerepet játszanak a pigmentek termelődésében, így segítenek a bőr egészségének megőrzésében, pozitív hatással vannak
az inzulinszintünkre, így segítségével a farkaséhség is elkerülhető.
Ezenkívül némi fehérjét, változó mennyiségű cukrot, és ásványi anyagokat (vas, magnézium,kálium) tartalmaz.
A csokoládéban található koffein és polifenol növeli az éberséget, jókedvet, fokozza a szellemi teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
Tanulmányok szerint az étcsokoládé jó hatással van a koleszterinszintünkre, immunrendszerünkre, véd a szélütéstől és szívinfarktustól.
Túlélési adag
„Aki nagyobb túrát, hegymászást tervez, tegyen egy két tábla csokoládét a tarisznyájába.1993-ban négy angol hegymászó 6 napot úgy vészelt át a Kaukázus hófödte magaslatain, hogy teljes élelmiszerkészletük három szelet Mars csokoládé volt. Tapasztalt skót alpinisták azt tanácsolják az egynapos túrára induló hegymászóknak, hogy vigyenek magukkal forró italt és valamilyen nagy energiatartalmú élelmiszert, például csokoládét.” Tudjuk meg a Reader s Digest oldaláról.
|